Fa uns 10 anys, cap al 2005 devia ser, al club d’espele vam comprar uns aparells digitals de topografia a digitalsurveyinstruments que en aquell moment ens van revolucionar. El mètode tradicional de fer visuals amb el clinòmetre, la brúixola i la cinta mètrica va deixar de ser un procés lent i molt propens a errors humans gràcies a aquest aparell que de cop ens feia dues de les tres mesures (pendent i orientació) d’un sol cop, i a més, quedaven desades a l’aparell. El salt qualitatiu va ser tan gran que no estic segur de si mai vam arribar a qüestionar-nos si eren més o menys precisos que el mètode manual. Els fèiem servir i punt.
DUSI: Digital Survey Instrument
L’home que els fabricava, un tal Sean d’Epagnier, va tenir la visió d’integrar un acceleròmetre, un magnetòmetre i un làser en un mateix aparell. Ben protegit (tot i que no estanc), amb un teclat que es podia fer servir amb guants, pantalla retroil·luminada i una autonomia suficient per a una punta de topografia. A més, en acabat, les lectures i es podien exportar per USB. Cobria perfectament el nostre cas d’ús. Però com passa de vegades amb la gent que té talent, en Sean devia trobar coses més interessants per fer i la web digitalsurveyinstruments.com ha desaparegut.
Tot això ve a cuento perquè avui he tornat a tenir els aparells a les mans: Me’ls han dur perquè s’han espatllat (no s’engeguen) i no sabem si són recuperables.
He començat doncs per buscar els esquemàtics o qualsevol documentació que encara quedi per la xarxa, i per sort, sembla que la NSS ha guardat una còpia de (tota?) la documentació i el Sean encara té un repositori al github amb coses.
M’he mirat una mica l’esquemàtic i he decidit començar per la bateria: Encara dóna 3V.
Bateria
El display és un LCD que rep un cable pla i té 3 contactes marcats WGA connectats d’una forma una mica precària, que em fan sospitar que potser només falli la pantalla per un mal contacte. A la documentació hi diu que el terminal A va a Vcc, G i W a pins de control de la postil·luminació (green i white?), però veig que al terminal A no hi arriba tensió.
Connexions fràgils al display
Tornant enrera pel camí de l’alimentació vaig a parar a l’interruptor. Provo de curtcircuitar-lo i … voilà … s’engega. Al final l’aventura serà molt més prosaica del que m’esperava i n’hi haurà prou amb un interruptor nou. Una cerca a la xarxa (com es feien les coses un dia de festa abans que hi hagués la internet?) em porta al model exacte:
C&K / 1101M2S2AW3LE2 / SLIDE SWITCH SPDT 3Pin ON-ON RA PCB 3A/250V 6A/125V
En cosa d’una setmana arriben els recanvis i l’aparell ja torna a estar operatiu. Ja m’agradaria a mi poder funcionar com fa deu anys només amb un canvi d’interruptor !