Monitorització de consum elèctric

Fins avui, per mesurar el consum elèctric a casa fèiem servir un monitor Efergy, però la integració amb la resta del sistema de domòtica era complexa i precària: El senyal de 433Mhz que emetia el monitor, es rebia a la Raspberry i es descodificava fent servir les llibreries de RTL-SDR de Linux, tal i com es descriu aquí. Hi havia un procés en background que feia les lectures i les deixava en un log que calia processar.

Però l’altre dia vaig descobrir l’e-tarpunòmetre, un dispositiu de mesura del consum elèctric basat en el Wemos D1. De cop em va venir al cap com aprofitar un Wemos D1 mini que tenia lliure. Només em calia aprofitar el sensor que ja tenia instal·lat (un Mini CT sensor 50mA-95A):

Per connectar aquest transformador de corrent, n’hi ha prou amb un mini-jack de 2.5, i un circuit que transformi la intensitat en tensió per poder prendre les lectures analògiques amb el Wemos.

He extret aquest diagrama d’openenergymonitor. En el meu cas el divisor està connectat a 3V3 i he canviat la resistència de 33 ohms per 66 ohm per passar els 50mA del sensor al meu rang de tensió.

Fet això, només calia pujar-li el codi de l’e-tarpunòmetre i configurar-lo per enviar les lectures via MQTT. Així és com ha quedat:

Aquest senzill muntatge de poc menys de 5€ (sense comptar el sensor) treu del mig un monitor caríssim que s’integrava fatal amb la resta del sistema, i permet dedicar a altres usos el receptor SDR. A més, és molt més compacte i flexible.

Queda pendent calibrar-lo correctament.

SSL amb Let’s Encrypt

Un certificat és un document que permet establir si un interlocutor és qui diu ser, i es fa servir en els protocols de comunicacions segurs, com ara l’HTTPS.

Per veure com funciona l’autenticació, volia afegir un certificat al bloc. Si no hi heu accedit de forma segura, podeu fer-ho clicant aquí. Veureu que el certificat l’ha emès Let’s encrypt, una Autoritat de Certificació que els emet de manera gratuïta.

Per a generar-lo, he instal·lat al servidor un script que implementa el protocol ACME. Mitjançant aquest protocol, la CA comprova que som els “propietaris” del domini que volem autenticar, abans de generar-nos un certificat. Tot el procés és molt senzill i està completament automatitzat. Hi ha un munt de tutorials sobre el tema.

Digital Survey Instruments

Fa uns 10 anys, cap al 2005 devia ser, al club d’espele vam comprar uns aparells digitals de topografia a digitalsurveyinstruments que en aquell moment ens van revolucionar. El mètode tradicional de fer visuals amb el clinòmetre, la brúixola i la cinta mètrica va deixar de ser un procés lent i molt propens a errors humans gràcies a aquest aparell que de cop ens feia dues de les tres mesures (pendent i orientació) d’un sol cop, i a més, quedaven desades a l’aparell. El salt qualitatiu va ser tan gran que no estic segur de si mai vam arribar a qüestionar-nos si eren més o menys precisos que el mètode manual. Els fèiem servir i punt.

img_20160915_130014

DUSI: Digital Survey Instrument

L’home que els fabricava, un tal Sean d’Epagnier, va tenir la visió d’integrar un acceleròmetre, un magnetòmetre i un làser en un mateix aparell. Ben protegit (tot i que no estanc), amb un teclat que es podia fer servir amb guants, pantalla retroil·luminada i una autonomia suficient per a una punta de topografia. A més, en acabat, les lectures i es podien exportar per USB. Cobria perfectament el nostre cas d’ús. Però com passa de vegades amb la gent que té talent, en Sean devia trobar coses més interessants per fer i la web digitalsurveyinstruments.com ha desaparegut.

Tot això ve a cuento perquè avui he tornat a tenir els aparells a les mans: Me’ls han dur perquè s’han espatllat (no s’engeguen) i no sabem si són recuperables.

He començat doncs per buscar els esquemàtics o qualsevol documentació que encara quedi per la xarxa, i per sort, sembla que la NSS ha guardat una còpia de (tota?) la documentació i el Sean encara té un repositori al github amb coses.

M’he mirat una mica l’esquemàtic i he decidit començar per la bateria: Encara dóna 3V.

img_20160915_130905

 Bateria

El display és un LCD que rep un cable pla i té 3 contactes marcats WGA connectats d’una forma una mica precària, que em fan sospitar que potser només falli la pantalla per un mal contacte. A la documentació hi diu que el terminal A va a Vcc, G i W a pins de control de la postil·luminació (green i white?), però veig que al terminal A no hi arriba tensió.

img_20160915_192304

 Connexions fràgils al display

Tornant enrera pel camí de l’alimentació vaig a parar a l’interruptor. Provo de curtcircuitar-lo i … voilà … s’engega. Al final l’aventura serà molt més prosaica del que m’esperava i n’hi haurà prou amb un interruptor nou. Una cerca a la xarxa (com es feien les coses un dia de festa abans que hi hagués la internet?) em porta al model exacte:

C&K / 1101M2S2AW3LE2 / SLIDE SWITCH SPDT 3Pin ON-ON RA PCB 3A/250V 6A/125V

En cosa d’una setmana arriben els recanvis i l’aparell ja torna a estar operatiu. Ja m’agradaria a mi poder funcionar com fa deu anys només amb un canvi d’interruptor !